Λιγότερο κρέας στην διατροφή μας

Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς χορτοφάγος για να ενισχύσει την υγεία του, λένε οι ειδικοί, αλλά η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καλή υγεία. Το κρέας είναι υψηλό σε κορεσμένα λίπη που αυξάνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τρώγοντας επίσης κρέας που έχει ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία (λίγο καμένο) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού και ενδεχομένως καρκίνου του μαστού.
Σε μια προσπάθεια να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων και την πρόσληψη των κορεσμένων λιπών, οι διατροφολόγοι είναι υπέρ του να τρώμε λιγότερο κρέας. Αντί λοιπόν να είναι το κυρίως πιάτο μας, μπορεί να συνοδεύει, τις πατάτες, τις σαλάτες ή τα ζυμαρικά μας.
Τα πράσινα λαχανικά που περιέχουν νερό, έχουν πολλές φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους με λιγότερες θερμίδες. Βασικά, δεν χρειάζεται να αρνηθεί κανείς το κρέας αν το αγαπά, απλά πρέπει να μάθει πώς να τρώει μικρότερη ποσότητα και με τι να το συνοδεύει.
Όσοι κάνουν δίαιτα, πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να μειώσουν τις θερμίδες τους και να αισθάνονται συγχρόνως καλά συναισθηματικά. Πρέπει να τρώνε λιγότερο κρέας που θα τους δίνει λιγότερες θερμίδες και συγχρόνως θα κάνει καλό στην καρδιά τους.
Αν σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγος, η ιδέα ότι δεν θα φάτε ποτέ πια ένα ζουμερό λαχταριστό μπιφτέκι θα σας φανεί τρομακτική!
«Θα είμαστε όλοι καλύτερα αν μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος σε ένα γεύμα την εβδομάδα» τονίζουν οι επιστήμονες. Και προσθέτουν ότι, αν καταφέρουμε να μειώσουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπών αυτό θα ήταν ιδανικό για την δημόσια υγεία.
Στην Αμερική, η κατανάλωση κρέατος είναι πολύ μεγάλη. Η προσπάθεια των επιστημόνων είναι να βοηθήσουν τον πληθυσμό να μειώσει την κατανάλωση κορεσμένου λίπους 15%, το οποίο μεταφράζεται σε αποχή από το κρέας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, μία ημέρα την εβδομάδα.
Μία καλή τακτική είναι να τρώμε κρέας όταν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι, αλλά αν έχουμε επιλογή καλύτερα να διαλέξουμε ψάρι, ή ζυμαρικά με απλή σάλτσα. Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι. Αρκεί να προσέχουμε και να έχουμε, για παράδειγμα την αρχή της εβδομάδας, ως κίνητρο για να πούμε : «ωραία το παράκανα το Σαββατοκύριακο, τώρα πρέπει να σκεφτώ την υγεία μου».
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής έδειξε, και άλλα οφέλη από την παρακολούθηση της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως αυτό που είναι πάρα πολύ ψημένο.
Όταν μαγειρεύουμε ορισμένα κρέατα σε υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να δημιουργηθούν χημικές ουσίες που αποδείχτηκαν καρκινογόνες σε πειραματόζωα και πιστεύεται ότι είναι εν δυνάμει καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί αρκετά για να σκοτωθεί το Ε.coli ή σαλμονέλα, αλλά αν τρώμε κρέας πολύ ψημένο είναι ανθυγιεινό.
Πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του κρέατος
Αν το σκέφτεστε σοβαρά, αρχίστε κοιτώντας το μέγεθος της μερίδας σας!
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει πρωτεΐνη.
Ένα καταναλώνουμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε, θα εξαλειφθεί μέσω των ούρων και θα ασκηθεί επιπλέον πίεση στα νεφρά για να τη μεταβολίσουν.
Έτσι είναι καλό να μικρύνουμε την μερίδα του κρέατος στο πιάτο μας σιγά – σιγά και να το συμπληρώνουμε με λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Αλλά σκεφτείτε τι καλό που θα κάνετε στην υγεία σας, χωρίς να απαρνηθείτε το αγαπημένο, σωστά μαγειρεμένο κρέας!
Τρώγοντας επίσης κρέας που έχει ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία (λίγο καμένο) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού και ενδεχομένως καρκίνου του μαστού.
Σε μια προσπάθεια να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων και την πρόσληψη των κορεσμένων λιπών, οι διατροφολόγοι είναι υπέρ του να τρώμε λιγότερο κρέας. Αντί λοιπόν να είναι το κυρίως πιάτο μας, μπορεί να συνοδεύει, τις πατάτες, τις σαλάτες ή τα ζυμαρικά μας.
Τα πράσινα λαχανικά που περιέχουν νερό, έχουν πολλές φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους με λιγότερες θερμίδες. Βασικά, δεν χρειάζεται να αρνηθεί κανείς το κρέας αν το αγαπά, απλά πρέπει να μάθει πώς να τρώει μικρότερη ποσότητα και με τι να το συνοδεύει.
Όσοι κάνουν δίαιτα, πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να μειώσουν τις θερμίδες τους και να αισθάνονται συγχρόνως καλά συναισθηματικά. Πρέπει να τρώνε λιγότερο κρέας που θα τους δίνει λιγότερες θερμίδες και συγχρόνως θα κάνει καλό στην καρδιά τους.
Αν σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγος, η ιδέα ότι δεν θα φάτε ποτέ πια ένα ζουμερό λαχταριστό μπιφτέκι θα σας φανεί τρομακτική!
«Θα είμαστε όλοι καλύτερα αν μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος σε ένα γεύμα την εβδομάδα» τονίζουν οι επιστήμονες. Και προσθέτουν ότι, αν καταφέρουμε να μειώσουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπών αυτό θα ήταν ιδανικό για την δημόσια υγεία.
Στην Αμερική, η κατανάλωση κρέατος είναι πολύ μεγάλη. Η προσπάθεια των επιστημόνων είναι να βοηθήσουν τον πληθυσμό να μειώσει την κατανάλωση κορεσμένου λίπους 15%, το οποίο μεταφράζεται σε αποχή από το κρέας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, μία ημέρα την εβδομάδα.
Μία καλή τακτική είναι να τρώμε κρέας όταν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι, αλλά αν έχουμε επιλογή καλύτερα να διαλέξουμε ψάρι, ή ζυμαρικά με απλή σάλτσα. Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι. Αρκεί να προσέχουμε και να έχουμε, για παράδειγμα την αρχή της εβδομάδας, ως κίνητρο για να πούμε : «ωραία το παράκανα το Σαββατοκύριακο, τώρα πρέπει να σκεφτώ την υγεία μου».
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής έδειξε, και άλλα οφέλη από την παρακολούθηση της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως αυτό που είναι πάρα πολύ ψημένο.
Όταν μαγειρεύουμε ορισμένα κρέατα σε υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να δημιουργηθούν χημικές ουσίες που αποδείχτηκαν καρκινογόνες σε πειραματόζωα και πιστεύεται ότι είναι εν δυνάμει καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί αρκετά για να σκοτωθεί το Ε.coli ή σαλμονέλα, αλλά αν τρώμε κρέας πολύ ψημένο είναι ανθυγιεινό.
Πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του κρέατος
Αν το σκέφτεστε σοβαρά, αρχίστε κοιτώντας το μέγεθος της μερίδας σας!
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει πρωτεΐνη.
Ένα καταναλώνουμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε, θα εξαλειφθεί μέσω των ούρων και θα ασκηθεί επιπλέον πίεση στα νεφρά για να τη μεταβολίσουν.
Έτσι είναι καλό να μικρύνουμε την μερίδα του κρέατος στο πιάτο μας σιγά – σιγά και να το συμπληρώνουμε με λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Αλλά σκεφτείτε τι καλό που θα κάνετε στην υγεία σας, χωρίς να απαρνηθείτε το αγαπημένο, σωστά μαγειρεμένο κρέας!