Πρακτικός οδηγός για να αγοράζουμε κοτόπουλο
Όλοι μας, εκτός βέβαια από κάποιες εξαιρέσεις, τρώμε κοτόπουλο. Είναι ένα υγιεινό κρέας που μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πάρα πολλούς τρόπους, κλασικούς ή πικάντικους και εξωτικούς! Όμως υπάρχουν και μερικές λεπτομέρειες που είναι καλό να γνωρίζουμε, σχετικά με την ποιότητα και το σωστό μαγείρεμά του.
Δείτε πιο κάτω τι συμβουλεύει ένας πολύ γνωστός chef:
Ετικέτες
Μην σας ξεγελούν οι ετικέτες με τους όρους, ελευθέρας βοσκής, φρέσκο κοτόπουλο, χωρίς ορμόνες, που ίσως κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν χωρίς να εφαρμόζουν τις σωστές προϋποθέσεις σύμφωνα με τον νόμο. Εάν δεν είσαστε σίγουροι για την καλή ποιότητα μπορείτε να αγοράζετε βιολογικό κοτόπουλο το οποίο να είναι πιστοποιημένο, ότι έχει μεγαλώσει χωρίς να έχει εκτεθεί σε αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα.
Γνωρίστε τα μέρη του κοτόπουλου
Το πόδι του, είναι πιο νόστιμο και έχει περισσότερο σίδηρο και περισσότερο από το διπλάσιο του ψευδαργύρου από ένα στήθος κοτόπουλο, με μόλις 50 επιπλέον θερμίδες και δύο γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Ή αν θέλετε, αγοράστε στήθος αλλά με το κόκκαλο, είναι πιο ζουμερό και πιο γευστικό από αυτό χωρίς καθόλου κόκκαλο.
Παρακολουθείτε το ρολόι
Όταν το τηγανίζουμε ή το ψήνουμε, συνήθως το τρυπάμε για να δούμε αν βγαίνει ακόμη υγρό ή είναι έτοιμο. Αντ’ αυτού δοκιμάστε το εξής τέχνασμα: προθερμάνετε το τηγάνι ή τη σχάρα και βγάλτε το κρέας δύο ή τρία λεπτά πριν από το προτεινόμενο χρόνο ψησίματος. Το κοτόπουλο θα εξακολουθήσει να μαγειρεύεται για λίγα λεπτά χωρίς όμως να στεγνώσει. Έτσι θα απολαύσετε ένα ζουμερό και νόστιμο πιάτο.
Δείτε πιο κάτω τι συμβουλεύει ένας πολύ γνωστός chef:
Ετικέτες
Μην σας ξεγελούν οι ετικέτες με τους όρους, ελευθέρας βοσκής, φρέσκο κοτόπουλο, χωρίς ορμόνες, που ίσως κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν χωρίς να εφαρμόζουν τις σωστές προϋποθέσεις σύμφωνα με τον νόμο. Εάν δεν είσαστε σίγουροι για την καλή ποιότητα μπορείτε να αγοράζετε βιολογικό κοτόπουλο το οποίο να είναι πιστοποιημένο, ότι έχει μεγαλώσει χωρίς να έχει εκτεθεί σε αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα.
Γνωρίστε τα μέρη του κοτόπουλου
Το πόδι του, είναι πιο νόστιμο και έχει περισσότερο σίδηρο και περισσότερο από το διπλάσιο του ψευδαργύρου από ένα στήθος κοτόπουλο, με μόλις 50 επιπλέον θερμίδες και δύο γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Ή αν θέλετε, αγοράστε στήθος αλλά με το κόκκαλο, είναι πιο ζουμερό και πιο γευστικό από αυτό χωρίς καθόλου κόκκαλο.
Παρακολουθείτε το ρολόι
Όταν το τηγανίζουμε ή το ψήνουμε, συνήθως το τρυπάμε για να δούμε αν βγαίνει ακόμη υγρό ή είναι έτοιμο. Αντ’ αυτού δοκιμάστε το εξής τέχνασμα: προθερμάνετε το τηγάνι ή τη σχάρα και βγάλτε το κρέας δύο ή τρία λεπτά πριν από το προτεινόμενο χρόνο ψησίματος. Το κοτόπουλο θα εξακολουθήσει να μαγειρεύεται για λίγα λεπτά χωρίς όμως να στεγνώσει. Έτσι θα απολαύσετε ένα ζουμερό και νόστιμο πιάτο.