Τρόφιμα που κάνουν καλό στην καρδιά μας

Όλοι γνωρίζουμε τα φρούτα τα λαχανικά οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα καθώς και η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς μας.
Όμως αρκετές νέες μελέτης, προσθέτουν και κάποια άλλα τρόφιμα εξίσου σημαντικά για μη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.
Βατόμουρα
Ένα φλιτζάνι την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Σε πρόσφατη έρευνα, όσα άτομα κατανάλωσαν 22 γραμμάρια από αποξηραμένα και τριμμένα βατόμουρα (ένα φλιτζάνι φρέσκα) για οκτώ εβδομάδες παρουσίασαν 5% μείωση στην πίεσή τους. Τα βατόμουρα βοηθούν στην ενίσχυση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου το οποίο είναι σημαντικό για την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πως γίνεται αυτό, αλλά δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα να προσθέσουμε τα βατόμουρα στο πιάτο μας.
Αβοκάντο
Ένα αβοκάντο την ημέρα, μπορεί να κρατήσει τον καρδιολόγο μακριά. Όσοι πρόσθεσαν το αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή τους παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα καλά αποτελέσματα στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μαζί με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις. Όμως τα οφέλη από την κατανάλωση του αβοκάντο δεν επιτρέπει να τρώμε όλη την ημέρα, αλμυρά σνακ και ανθυγιεινά. Προσθέστε περισσότερο αβοκάντο στη διατροφή σας για μία υγιή καρδιά, στις σαλάτες σας, στο σάντουιτς ή και σε smoothies.
Βρώμη και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κυρίως λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα άτομα που καταναλώνουν έξι ή περισσότερες μερίδες την ημέρα, έχουν 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Όλες δε οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αντικατάσταση μίας μόνο μερίδας επεξεργασμένων δημητριακών με μία μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αμύγδαλα
Οι συμμετέχοντες σε έρευνα, που έτρωγαν μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα για έξι εβδομάδες έχασαν κοιλιακό λίπος και εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση της κακής χοληστερόλης. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αλλά και άλλα θέματα υγείας. Τα αμύγδαλα είναι μία πλούσια πηγή ελαικού οξέος, (ακόρεστο λιπαρό οξύ) επίσης περιέχουν φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τρώτε μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα.
Τσάι
Το τσάι με όλα τα καλά στοιχεία που περιέχει, όπως τα φλαβονοειδή, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και διαβήτη. Στην Ολλανδία, έγινε μία έρευνα σύμφωνα με την οποία, τα άτομα που έπιναν τρία έως έξι φλιτζάνια τσάι την ημέρα μείωσαν κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Επίσης αξίζει να προσέξουμε ότι πίνοντας δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 20%.
Έτσι όπως άλλωστε με όλα τα πράγματα στη ζωή μας η κανονική κατανάλωση καφεΐνης χωρίς υπερβολές είναι πάντα ωφέλιμη.
Όμως αρκετές νέες μελέτης, προσθέτουν και κάποια άλλα τρόφιμα εξίσου σημαντικά για μη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.
Βατόμουρα
Ένα φλιτζάνι την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Σε πρόσφατη έρευνα, όσα άτομα κατανάλωσαν 22 γραμμάρια από αποξηραμένα και τριμμένα βατόμουρα (ένα φλιτζάνι φρέσκα) για οκτώ εβδομάδες παρουσίασαν 5% μείωση στην πίεσή τους. Τα βατόμουρα βοηθούν στην ενίσχυση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου το οποίο είναι σημαντικό για την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πως γίνεται αυτό, αλλά δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα να προσθέσουμε τα βατόμουρα στο πιάτο μας.
Αβοκάντο
Ένα αβοκάντο την ημέρα, μπορεί να κρατήσει τον καρδιολόγο μακριά. Όσοι πρόσθεσαν το αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή τους παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα καλά αποτελέσματα στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μαζί με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις. Όμως τα οφέλη από την κατανάλωση του αβοκάντο δεν επιτρέπει να τρώμε όλη την ημέρα, αλμυρά σνακ και ανθυγιεινά. Προσθέστε περισσότερο αβοκάντο στη διατροφή σας για μία υγιή καρδιά, στις σαλάτες σας, στο σάντουιτς ή και σε smoothies.
Βρώμη και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κυρίως λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα άτομα που καταναλώνουν έξι ή περισσότερες μερίδες την ημέρα, έχουν 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Όλες δε οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αντικατάσταση μίας μόνο μερίδας επεξεργασμένων δημητριακών με μία μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αμύγδαλα
Οι συμμετέχοντες σε έρευνα, που έτρωγαν μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα για έξι εβδομάδες έχασαν κοιλιακό λίπος και εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση της κακής χοληστερόλης. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αλλά και άλλα θέματα υγείας. Τα αμύγδαλα είναι μία πλούσια πηγή ελαικού οξέος, (ακόρεστο λιπαρό οξύ) επίσης περιέχουν φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τρώτε μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα.
Τσάι
Το τσάι με όλα τα καλά στοιχεία που περιέχει, όπως τα φλαβονοειδή, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και διαβήτη. Στην Ολλανδία, έγινε μία έρευνα σύμφωνα με την οποία, τα άτομα που έπιναν τρία έως έξι φλιτζάνια τσάι την ημέρα μείωσαν κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Επίσης αξίζει να προσέξουμε ότι πίνοντας δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 20%.
Έτσι όπως άλλωστε με όλα τα πράγματα στη ζωή μας η κανονική κατανάλωση καφεΐνης χωρίς υπερβολές είναι πάντα ωφέλιμη.